Dünyamız Bir Plastik Gezegeni mi Oluyor?

Dünyamız Bir Plastik Gezegeni mi Oluyor?

900 461 SOIL

Bilim insanları, yoğun üretime başlandığı 1950’lerden bugüne kadar yaklaşık 8 milyar tonun üzerinde plastik üretildiğini hesap etmekteler. Üretim tam gaz devam etmekte bugün için. Üretimin bir kısmını halihazırda kullanmaktayız, bir kısmı çöp yığınları ile birlikte toprağa gömüldü ya da yakıldı, bir kısmı yeniden kullanıma sokuldu ama önemli bir kısmı da okyanuslar dahil etrafımızda çevreye karışmış durumda.

Plastiğin üretimi basit ve ucuz ama yarattığı çevre kirliliği çok büyük; zira plastiklerin biyolojik olarak çözünebilirliği çok zor, neredeyse imkansız. Sorunların başında da denizlere atılan ya da sürüklenen plastik gelmekte. WWF’in raporuna göre, denizlerdeki yaban hayatına insan tarafından verilen zararın yüzde 90’ı plastik kaynaklı. Dünyada 700 deniz canlısı türü plastik tehdidiyle karşı karşıya bulunmakta. Yapılan çalışmalara göre, plastik kirliliği en çok kuşları, balıkları ve deniz memelilerini etkilemekte. Günümüzde Akdeniz’deki 60 balık türünün plastikten  etkilenmekte olduğu bilinmekte. Deniz kaplumbağası türlerinin de plastik atıklardan etkilendiği, hatta Caretta Caretta’ların yaklaşık yüzde 35’inin midesinde plastik poşetlerin (deniz anası zannederek yedikleri için) bulunduğu anlaşılmış durumda. Diğer taraftan, dalgalarla parçalanan ve gözle görülemeyecek denli ufalan plastiği yutan deniz canlılarının vücudunda plastik birikimi olmakta ve besin zinciri üzerinden bu plastikten etkilenenlerin (insanlar da dahil olmak üzere) sayısı çok daha artmakta.

 

WWF 2018 yılını “plastik yılı” ilan ederek, bu konuda farkındalığı arttırmaya ve özellikle tek kullanımlık plastik tüketimini azaltmaya ve geri dönüşümü artırmaya çalışmakta. WWF’in bu konudaki raporuna şu linkten ulaşmak mümkün

http://d2hawiim0tjbd8.cloudfront.net/downloads/plastik_raporu_web_icin_2.pdf

 

Dünyamız Bir Plastik Gezegeni mi Oluyor?

Endonezya açıklarındaki sularda ilerleyen denizatı ve tutunduğu kulak temizleme çubuğu. Fotoğraf: Justin Hofman.

Leave a Reply