YES Modeli


YES Modeli Nedir?

Dönüşümün büyük atılımlardan değil küçük buluşma anlarından ortaya çıktığına inanıyoruz ve bu anları üretmeye odaklı sistemiyle YES Modeli’ni sunuyoruz.

Yaratıcılık, Etkinlik ve Sosyal Dayanışma modüllerinden oluşan YES modeli, 1 haftalık kamp programı dahilinde, gençlere 360 derece, kolektif bir deneyim sunmaktadır. Gençlerin birlikte yaşam deneyimlerini, birlikte üretme, birlikte hareket etme ve birlikte değer yaratmayla birleştiren model, gençlerin fırsat alanlarını ve dönüşüm potansiyellerini harekete geçirmek üzerine kuruludur. Klasik öğrenim modellerine kıyasla, deneyime çok daha büyük bir alan tanıyan atölye sistemiyle YES Modeli, yenilik üretilebilecek alanları tespit edip, kolektif çıktı üretimini (kampanya, film, oyun metni, internet sitesi) mümkün kılacak etkileşim alanını yaratmaktadır.

YES Modeli, bireyin, grup ve toplum arasındaki etkileşimi teşvik etmesiyle, fırsat alanları yaratacak fırsat anlarını mümkün kılmaktadır. Yargılayıcılıktan uzak bir gözle girilen etkileşimlerden ortak üretim çıktılarına uzanan bir haftalık kamp serüveninde gençler, yeni bir deneyim kazanıp, var olan becerilerini zenginleştirmektedir. Ortak üretim çıktılarının, çarpan etkisi yaratma potansiyeline dair farkındalık yaratmayı hedefleyen modelle, gençlerin etki alanlarını keşfetmesi hedeflenmektedir.


Yaratıcılık Temelli Atölyeler

Yenilikçi düşüncenin olmazsa olmaz bileşeni yaratıcılığı harekete geçiren yaratıcılık temelli atölyeler gençlere;

  •             Birlikte üretme,
  •             Farklı ifade alanlarına ve araçlarına hakim olma,
  •             Kritik düşünme ve ifade alanı sunmaktadır.

Atölyeler kapsamında erişilen beceriler, gençlerin hafta içerisinde tamamlayacakları sosyal dayanışma projesine araç niteliği de taşımaktadır.


Etkinlik Temelli Atölyeler

360 derece, kapsamlı bir deneyimin en temel parçası olan fiziksel atölyeler, gençlere, eğitim dönemi boyunca uzak kaldıkları doğayla yeniden iletişim kurma, sağlıklı bir yaşam biçimine yönelme fırsatı sunmaktadır.

Etkinlik temelli projeler, kamp bölgesinin 5 duyuyla deneyimlenmesine ve kamp bölgesine dair deneyimin derinleşmesine katkıda bulunmadır.


Sosyal Dayanışma Projesi

Bir haftalık hızlandırılmış sosyal dayanışma projesi modülüyle gençlere, bir bölgede sorun/ihtiyaç tespiti, iletişim, çözüm üretme ve çözümün uygulanması gibi adımları benzer deneyimlerden geçmiş kişiler eşliğinde deneyimletmeyi hedeflemektedir. Belirlenen çatı tema ile özdeşleşen projelerle bütünlüklü bir dayanışma projesine dönüşecek çalışma, gençlerin ve eşlikçilerin ortak katılımıyla hayata geçirilecektir.

Buradaki hedef, mevcut kaynakların ve sürenin kısıtları dikkate alınarak oluşturulan, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir çıktı ortaya çıkarmaktır. Ortaya çıkarılacak çıktıya, gençlerin mevcut becerilerini kullanarak katkıda bulunması hedeflenmektedir.

Gençlerin yerelle etkileşiminin gücünden hareketle tasarlanan sosyal dayanışma projesi

  1. Sorun tespiti ve yerel kurum/kişilerle iletişim
  2. Kaynak araştırması ve çözüm (çıktı) üretimi
  3. Çözümün uygulama planının yapılması ve uygulanması
  4. Çözümün sürdürülebilirliğinin sağlanması

Aşamalarından oluşmaktadır.

Gruplar halinde üretilen ve sürekli etkileşim ve aktarımla ilerleyen dinamik yapı dahilinde ortaya koyulan ürünlerin sürekliliği teşvik edilmektedir. Ortaya çıkarılacak kampanya, film, internet sitesi, oyun metni gibi çıktıların aktarımı, geliştirilmesi ve yayılması desteklendiği gibi, kamp sonrasında düzenlenecek etkinlikte, çıktıların Boğaziçi Üniversitesi’nde sunumunun yapılması planlanmaktadır.