Dışavurumcu Sanat (Expressive Arts)

YES Modeli’nin Yaratıcılık ayağındaki Expressive Art atölyesi, katılımcıları kişisel yolculuklarında kendilerini tanımaya, duygularıyla yeni bir bağ kurmaya ve bunları yaparken iş birliği içinde çalışmaya teşvik etmeyi hedefler. Atölyeler, decentering (merkezden uzaklaşma) yöntemiyle kişileri günlük hayat ritimlerinden uzaklaştırarak karşılaştıkları sorunlara ve çatışmalara yeni bir gözle bakmalarını sağlar. Bu bağlamda sanatın çeşitli disiplinlerinden (drama, dans, şiir, resim vb) yararlanarak katılımcıların oyuncu ve yaratıcı bir alternatif dünya içinde yaratıcılıklarını keşfetmeleri ve duygularının bu disiplinler aracılığıyla dışavurumunu teşvik eder.

Atölyenin her oturumu kamp programının doğal akışına uygun temalar etrafında şekillenir. Bu oturumlarda gençler yeni bir ekibe dahil olmanın anlamlarını, birlikte çalışmanın zorluklarını ve güzelliklerini keşfetmenin yanı sıra bedenlerini dinlemeyi ve alışılmışın dışında ifade yolları kullanmayı denerler. Atölye süresince gençler kamp hayatına adapte olmalarına yardımcı ve saha çalışmalarına katkı sağlayacak çalışmalar yürütürler.


Eleştirel Düşünme (Critical Thinking)

Sosyal meselelere etkili, sürdürülebilir ve inovatif cevaplar verebilmenin ön koşullarından biri de süreçlere ve kullanılan yöntemlere eleştirel bir açıdan yaklaşabilmektir. “Eleştirel Düşünme” atölyesinde de birlikte gerçekleştireceğimiz saha çalışmalarını ve elde ettiğimiz verileri ele açış biçimimizi gerçekçi ve yaratıcı bir şekilde analiz etmeyi amaçlıyoruz. Olguların ve sosyal ilişkilenmelerin arkasındaki dinamikleri çözümlemenin ötesinde; bunların meydana getirdiği meselelere alternatif(ler) sunmayı hedefleyen hareket tarzını da katılımcı ve hak temelli bir noktadan belirlemeye çalışıyoruz.

Toplamda 5 gün olarak tasarladığımız atölye programında ise: eleştirel düşünme yönteminin temellerini ve kullanım alanlarını tartışmayı, sosyal olgulara farklı perspektiflerden bakabilmeyi, gözlemlenebilir bir probleme neden olan sosyal meseleyi tespit edebilmeyi, ele aldığımız bu sosyal meselenin paydaşlarını da kapsayacak yatay ilişkilenme yöntemlerini kullanmayı, ihtiyaç analizi yapabilmeyi, çözüm üretme aşamasında ve bunu projelendirmede yaratıcı ve inovatif bir şekilde düşünebilmeyi

Ve tüm bu süreçlerde kendimize eleştirel bir yerden bakabilmeyi amaçlıyoruz.


Sinema Atölyesi

Kamp süresince hep birlikte içinde bulunduğumuz sosyal inovasyon ve dayanışma yolculuğunda yaratıcılığımızı arttırmaya ve farklı perspektiflere ihtiyaç duyuyoruz. Yoğun geçen bu dönemde genelde sanat, özelde ise sinema ile kendi merkezimizden uzaklaşıyoruz. Bütün atölyelerin tamamlayıcı bir işlev üstlendiği SOIL kamplarında sinema atölyesi sanatsal bir bakış açısı kazandırarak alternatif çözümler konusunda da yeni olanaklar sunuyor. Aynı zamanda yaratılan serbest tartışma ortamıyla birlikte sinema atölyesi, kamp boyunca yaratılması hedeflenen özgün ve özgür düşünce ortamına katkı sağlıyor.

Kampta havanın kararmasıyla birlikte hep birlikte perdemizi kuruyor, projeksiyonumuzu açıyor, filmimizi takıyor ve ‘play’ tuşuna basıyoruz. Genellikle ‘art-house’ filmlerin tercih edildiği atölyede kampta eşzamanlı olarak geliştirilen projeler doğrultusunda tematik seçimler yapılıyor. Gösterimlerin ardından atölye kolaylaştırıcısının moderasyonuyla filmin teknik departmanlarını da içeren yönetmenlik, senaryo, kurgu gibi birçok başlıkta analiz yapılıyor. Filme dair paylaşımlarımızı yaptığımız bu bölümde psikoloji, sosyoloji ve felsefe filmi okumada kullandığımız araçlar oluyor.


Wellness

Günlük programımızda sabah rutini olarak yaptığımız wellness atölyesi günün ilk atölyesidir ve diğer atölyeler için gereken zihinsel ve bedensel enerjiyi açığa çıkarmaya yarar.

Wellness atölyesi, dogayla iç içe olabildiğimiz bir ortamda, sabahın erken saatlerinde güne başlama atölyesi olarak yaptığımız; beden farkındalığımızı arttırmayı, esnemeyi, güçlenmeyi, enerjimizi açığa çıkarmayı amaçlayan ve bu amaçlar doğrultusunda temel yoga ve ısınma hareketleri yaptığımız, dinamik bir spor atölyesidir