Yolculuğumuz

SOIL | Yolculuğumuz

Yolculuğumuz

5472 3648 SOIL

Biz kimiz? Neler yaptık, yapıyoruz, yapacağız?

SOIL (Sosyal Inovasyon Laboratuvarı) 2017 yılında bir grup Boğaziçi Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyeninden oluşan bir çekirdek kadroyla kuruldu. 9 kişiyle yola çıkan bu ekip, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki farklı disiplinlere bağlı akademisyenlerin de katkılarıyla üniversite ekosistemini liseli gençlere tanıtan bir yapı haline geldi. Liseli gençler, özellikle okul dışı aktivitelerinin zenginliğiyle öğrencilerine sayısız imkan sunan Boğaziçi Üniversitesi’nin bu kültürel iklimini doğayla iç içe yapılan kamplarda deneyimleme fırsatı buluyor. Şehirden uzak, doğaya yakın konaklama yerlerinde, rahat koşullarda yapılan kamplardaki beslenme programıysa, Wellness ekibi tarafından onaylanıyor. 

 

Kamplarda uygulanan YES modeli 

Bu model ile gençler hem bir sosyal dayanışma odaklı saha çalışmasını oluşturmaya ve uygulamaya dair yetkinlik kazanıyor, hem de kendi beden ve zihinlerini keşfetmeye yönelik atölyelerle kendi kaynaklarını alanlarında deneyimli atölye yürütücüleri eşliğinde keşfediyor. Kamp boyunca her gün Boğaziçi Üniversitesi’nin farklı bölümlerinden akademisyenlerin ziyaretiyle gerçekleşen fikir atölyeleri aracılığıyla liseli gençler, daha lise sıralarında akademisyenlerle tanışma ve onlarla uzman oldukları alanda paylaşımda bulunma fırsatı buluyorlar. 

Sosyal İnovasyon Laboratuvarı 9 kişilik çekirdek kadrosu olarak, danışman akademisyen kadromuzun da desteğiyle bu yoğunluklu programı, üniversite sıralarına geçmeye hazırlanan liseli gençlerin ihtiyacı olabilecek birçok beceri ve deneyimi kapsayacak şekilde tasarladık. Tasarladığımız programın bel kemiğini oluşturan YES modeli, tüm okul dışı aktivitelerin ortaklaştığı ve toplamında bütünlüklü bir deneyim yaratan 3 modülden oluşuyor. Yaratıcılık, Etkinlik ve Sosyal Dayanışma modüllerinden oluşan program liseli gençlerin üniversite hayatına geçmekteki asıl motivasyonlarını oluşturabilecek atölyeleri içeriyor. Yaratıcılık modülü altında liseli gençler dışavurumcu sanatlar aracılığıyla kendilerine dair bir yolculuğa çıkıyor. Kendileriyle, birbirleriyle ve çalışılan bölgede olmanın farklı yanlarını “orada ve anda” olarak deneyimliyor. 

Değerli deneyimlerin çoğunluğunu günlük hayatın, gelecek kaygısının ve şehir temposunun stresiyle kaçırmak hemen herkes için refleks haline gelmişken, bu refleksi tersine çevirip kendiyle ve çevresiyle temas halinde bireyler olmaya çağrıda bulunan yaratıcılık odaklı atölyeler liseli gençlere hem kamp süresince hem de sonrasında katkıda bulunacak bir deneyim yaşatıyor. Kelimelerden daha geniş bir ifade alanı oluşturan farklı ifade biçimlerini içeren yaratıcılık odaklı atölyeler gibi, odağın zihinden bedene çevrildiği etkinlik odaklı atölyeler de gençleri kendilerini deneyimlemenin farklı yollarıyla buluşturuyor. 

Etkinlik odaklı wellness atölyesiyle gençler güne başlarken gün boyunca ihtiyaçları olacak enerjiyi fiziksel etkinlik yoluyla harekete geçiriyorlar. YES modelinin üçüncü modülünü oluşturan sosyal dayanışma modülü kapsamındaysa gençler harekete geçen içsel/fiziksel enerjilerini ve artan dikkatlerini bir saha çalışmasına odaklayarak kampın yapıldığı bölgedeki sosyal şartlara dair gözlem yapma, tartışma ve proje üretmeye yöneliyorlar. Sosyal dayanışma modülünün altında gerçekleştirilen eleştirel düşünme atölyesi kapsamında sistemli bir saha araştırmasının ve niceliksel/niteliksel çalışmaların temel prensiplerini tartışırken, saha çalışması kapsamında üzerine çalışılan bölgedeki yerel faaliyetlere deneyim ve mülakat yoluyla hakim oluyorlar. 

 

SOIL | Yolculuğumuz

Gençler, kamp programı kapsamında henüz benzeri oluşturulmamış genişlikte bir beceri seti geliştiriyorlar. 

Tüm donanımlar sosyal bir ihtiyaca yönelik yenilikçi bir çözüm üretmeye, mevcut bir sorunu tespit etmeye, bu sorunun bileşenlerini analiz edip raporlamaya ve kimi zaman da buldukları çözümleri projelendirmeye ve sunmaya yönelik kullanıyorlar. Tüm bu donanım ve beceriler, liseli gençlere hem lise eğitimleri süresince yapacakları okuldışı faaliyetlerde, hem de üniversiteye kabul süreçlerinde ve üniversite hayatlarında gençlere fayda, kolaylık ve imkan sağlıyor. İstanbul ve İzmir’de bulunan ve Robert College, Üsküdar Amerikan Lisesi, İzmir Amerikan Lisesi, Notre Dame de Sion gibi birçok okulun öğrencileri SOIL bünyesinde buluşuyor. Bu buluşma, sonrasında da sürebilecek bir bağlantı ağının oluşmasına ortam oluşturuyor. 

Farklı okullardan gençler kamp süresince birbirleriyle ortak projeler üretip, kamp sonrasında da ürettikleri projeleri kendi okullarında paylaşabilecekleri bir ekip oluşturma fırsatına sahip oluyorlar. Güçlü bir bağlantı ve dayanışma ağının öneminin defalarca kanıtlandığı bu köklü okulların öğrencileri, birbirleriyle kurtuldukları bağlantılarla ağlarını daha da geliştiriyorlar.  SOIL, onlar için yaratıcılıklarını, sosyal duyarlılıklarını ve isteklerini deneyimleyebilecekleri ve stresten uzak kalabildikleri alternatif bir alan oluşturuyor. 

SOIL ekibi, bugüne kadar sömestr ve yaz tatillerinde İznik ve Seferihisar bölgelerinde düzenlediği kamplarla liseli gençlerin sosyal dayanışma bilincini körüklemeye yönelik kat ettiği yolda ilerlemeye devam ediyor. 

İznik bölgesinde yapılan 2 saha çalışması sonucu, bölgenin geçim kaynaklarını oluşturan turizm, çinicilik, balıkçılık ve tarım alanlarında deneyim ve gözlem fırsatı kazanan gençler bölgeye dair belgeleme ve projelendirme çalışmalarını tamamladı. Seferihisar bölgesinde ise Can Yücel Tohum Vakfı, Seferihisar Belediyesi Çocuk Meclisi ve yerel kooperatiflerle kurulan bağlantılarla gençler bölgeye dair detaylı bir çalışma düzenledi. Düzenlenen çalışmanın çıktılarıysa, Seferihisar Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer ile paylaşıldı. 

Gençlerin kendilerini daha yetkin, daha etken ve daha girişken hissetmelerine olanak sağlayan kamp programları, İstanbul’da düzenlenen oryantasyon ve takip buluşmalarıyla pekiştirildi. Bugüne kadar 100’e yakın gençle düzenlenen toplantı, atölye ve kamplarda buluşan SOIL, 2018-2019 dönemi boyunca da hem halihazırda çalışılan İznik ve Seferihisar’da hem de yeni bölgelerde liseli gençlerle faaliyetlerini sürdürecek. 

Bir tohum atmak için çalışan ve bir aileye dönüşen SOIL ekibi olarak her yıl genişleyerek liseli gençlerin üniversiteye giriş ve mesleki kariyer serüvenlerinde onların yanında olmaya devam ediyoruz. Hem mevcut katılımcılarla, hem de aileye yeni katılacak SOIL üyeleriyle dayanışma ruhunu kolayca erişilemeyen bölgelerde de deneyimlemeyi hedefleyerek biz de kendi serüvenimizi sürdürüyoruz.